Intresseanmälan - Ny Medlem
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Haninge Handbollsklubb

Ledarträff 13/4
2024-05-07 19:15

Lördagen den 13 april träffades våra ledare och tränare för ett gemensamt möte i Vega Aktivitetshus. Det pratades om Gotland, USM, material och kläder, kansliet, funktionärer, domare, tävling, utbildning och mycket mer. Genom att gå in på nyheten kan du läsa ett sammandrag om vad det pratades om under dagen. Både vad som gjorts, görs och kommer att göras i vår förening och lite kring hur saker och ting går till.

Lördagen den 13 april samlades 34 av våra ledare och tränare i Vega aktivitetshus för en ledarträff med en hel del på agendan. Vår nyligen tillsatta sportchef Rikard "Florre" Florin stod som konferencier för dagen och bjöd flertalet kända ansikten från föreningen upp att dela scenen med honom.

 

Gotland

Först ut var vår ordförande Stefan som pratade kort om sommarens kommande Gotlandsläger som nu blivit till en uppskattad tradition hos våra barn och unga. Sista helgen på sommarlovet åker alla lag från 12 år och uppåt på ett gemensamt träningsläger till Gotland och Fårösund. I år blir tredje året i rad som vi åker en så stor del av föreningen tillsammans och vi hoppas på lika fantastiskt väder som tidigare år. Det är en bra start på säsongen och det stärker både lagsammanhållning och föreningskänsla.

 

Vega Aktivitetshus

Stefan pratade också om vilka fantastiska möjligheter vi fått i samband med öppningen av Vega aktivitetshus i höstas. Vi har under säsongen som gått haft flertalet utbildningar och föreläsningar i huset, vi har arrangerat ett USM steg och vi har fantastiskt bra möjligheter till fler aktiviteter med både lagen och föreningen. Man kan ha föräldramöten, lagaktiviteter med övernattning, matlagning och mycket mer. Flera av våra ungdomar samlades i Vega för att tillsammans titta på Sveriges semifinal mot Frankrike i EM i januari, möjligheterna är många.

 

USM

Vad är egentligen USM? Minna berättar om det nationella ungdomsmästerskap som Svenska handbollsförbundet anordnar med hjälp av de deltagande föreningarna och förbunden som kort kallas USM. Vi tycker det är viktigt att delta i USM i de åldersklasser vi har möjlighet. Detta då det gynnar våra spelare som får möjlighet att tävla på nationell nivå samtidigt som man får möta många lag man annars inte stöter på. Det ger våra ledare och spelare möjlighet att knyta kontakter och skapa ett nätverk över hela handbollssverige och vi som förening och våra spelare får möjlighet att visa upp sig och våra lag. Har man som förening förutsättningarna för att arrangera ett USM steg blir man ofta tilldelad minst ett steg i varje åldersklass då det är ett krav för att få anmäla sig till tävlingen och alla föreningar i landet inte har samma förutsättningar. Svenska handbollsförbundet har viss information och material på sin hemsida som kan vara till hjälp när man blivit tilldelad ett arrangemang. Minna, som är USM arrangemangsansvarig i styrelsen, har tillsammans med andra eldsjälar också lagt upp en hel del dokumentation om hur vi i Haninge HK arrangerar USM på vår hemsida. Till kommande säsong kommer vi att ha 5 lag anmälda till USM, F18, F16, F14, P16 och P14, och chansen är stor att vi därmed kommer att arrangera 5 hemmasteg under kommande säsong, För att få till ett så bra och enhetligt arrangemang som möjligt satsar vi nu på att skapa en arrangemangsgrupp som tillsammans med arrangerande lag hjälper till att planera och genomföra de steg vi tilldelas. Våra lag får ju dock också resa runt till hela Sverige för att delta på olika steg på bortaplan och här sticker vi som förening ut, vi betalar nämligen resa och boende för våra lag vid bortasteg, vilket inte många andra föreningar gör.

 

Material

Bobby har under säsongen varit materialansvarig och förutom att han fixat bollvagnar, bollsäckar, bollar, västar, klister, tejp, och så mycket mer har han också jobbat extremt hårt med våra kläder. Alla lag ska ha matchställ och vissa lag behöver byta ut sina oftare än andra, antingen för att man är i en ålder där man växer fort eller för att man spelar med klister som har en tendens till att förstöra våra kläder. Vi har också haft utmaningar med våra overaller, detta då vår tidigare overallsjacka gått ur sortimentet samtidigt som den nya inte ännu hade börjat produceras. Efter mycket tjat och slit från Bobbys sida så finns nu äntligen overallen att beställa igen och den finns även med i vårt "startkit". Från och med kommande säsong kommer dessutom byxorna att vara svarta vilket kommer underlätta övergången mellan kollektioner i framtiden och vår nuvarande jacka beräknas vara i produktion till och med 2027. Det är viktigt för lagsammanhållningen och föreningstillhörigheten att vi alla ser likadana ut.

 

Kansliet

Vad gör egentligen en föreningskanslist? Erik berättar kort om all administration som krävs för att driva en förening. Man administrerar medlemmar, kontaktuppgifter, lagtillhörigheter, roller och system. Erik behöver också säkerställa att våra system pratar med varandra som de ska och att alla uppgifter som behöver finnas inte bara finns i ett system utan i alla system. SportAdmin är vårt verktyg för medlemshantering och där vi har vår hemsida, här administreras också våra avgifter så att vi får in de medlemsintäkter vi behöver för att täcka kostnader för hallhyra, seriespel, domare m.m. I Profixio finns spelschema och därifrån ska alla matcher importeras till respektive lags kalender för att enklare kunna kalla till match och hålla koll på sitt schema. Erik administrerar också övergångar på spelare till och från föreningen samt LOK-stödsansökan som är en stor del av föreningens intäkter. I CleverService hanteras arvoden till domare, funktionärer och andra typer av utbetalningar. Utöver det sållas det mycket bland alla de hundratals mejl som kommer in till föreningen under en vecka för vidare hantering eller utskick till andra funktioner inom föreningen.

 

Funktionärer

Vi har tre funktionärsinstruktörer i föreningen vilket gjort att vi kunnat utbilda, inte bara våra lags alla funktionärer, utan även andra föreningars funktionärer. Suzie, Erik och Jeanette har under säsongen utbildat totalt 88 funktionärer varav 20 var från Handens SK och Älta IF. Vi utbildar alla våra funktionärer till FU2 funktionärer eller distriktsfunktionärer vilket innebär att samtliga får sitta på alla våra hemmamatcher inklusive senior. Detta då det inte är så stor skillnad på FU1 och FU2 (i huvudsak handlar det om utbildningstimeout respektive lagtimeout) och det underlättar planeringen. Från 12 års ålder kräver förbundet att det finns funktionärer som registrerar matcherna i Profixio och skapar så kallat EMP (elektroniskt match protokoll). Så varför behövs egentligen funktionärer? Suzie berättar om hur funktionärerna är som domarnas förlängda arm för att säkerställa att matcherna framförs på ett schysst, bra och riktigt sätt. Det funkar som bäst när man har ett bra samarbete med domarna och man ser sig som ett team. Inför säsongen bytte man system vilket skapade en del utmaningar, framförallt som allt inte var klart när de första matcherna spelades och systemet fortsatte att utvecklas under tiden serierna drog igång. Suzie och gänget valde därför att förmedla mottot "Välj glädje!". Viktigast var att få matcherna genomförda på ett så bra sätt som möjligt, rekommendationen är därför alltid att också föra ett skriftligt protokoll utifall att du behöver gå tillbaka och manuellt registrera matchen i efterhand.

 

Läxläsning

Suzie, som nu gått i pension, har valt att lägga lite extra av sin nyvunna tid på vår kära förening genom att erbjuda läxläsning med mellanmål i Åbyhallen på onsdagar. Där dukar hon upp med hemmagjord saft, mackor och pålägg från klockan 16.00. Det har främst varit killar från P-2009 på plats eftersom det är de som tränar först men på senare tid har även några tjejer hittat dit. Suzie som är gammal lärare har inga problem med att hjälpa till med både rättskunskap och annat. Vi har kört dessa onsdagar på prov och hoppas på att kunna utöka verksamheten nästa säsong. Läxläsningen är öppen för alla så det är bara att gå dit om man vill, kan och behöver.

 

Tävling

De flesta har lärt känna Sandra Roxell eftersom hon sitter på rätt många roller i föreningen. Hon är inte bara tränare för Pojkar-A, Herrarna, Damer2 (där hon också spelar) eller ungdomsledarmentor utan hon är också tävlingsansvarig. Vad innebär då det? Som tävlingsansvarig är man första kontakt mot förbundet när det gäller all form av matchspel inom förbundens regi, alltså seriespel, Pre-season, After-season, USM, Bäst-i-Öst, Östbollen, Handbollsfestivalen m.m. men inte cuper. Sandra har byggt upp en bra relation till förbundet som kan vända sig till oss när de behöver hjälp eller har frågor.

 

Matchspelet ser olika ut i olika åldrar. Inför kommande säsong har man sänkt ingångsåldern för handbollsfestivalen till 7 år för att kunna erbjuda matchspel tidigare och konkurrera bättre med andra idrotter. Handbollsfestivalen går ut på att man samlar ett antal lag hos arrangerande föreningar 3-4 gånger på en säsong där man utöver matchspel har lite olika gemensamma aktiviteter. Fokus ligger på gemenskap och att ha roligt tillsammans och är ett bra tillfälle att knyta kontakter med andra föreningar inom förbundet. Gemensamma aktiviteter kan vara uppvärmning/avslut men också en hinderbana för att bryta av matchspelet.

 

När man blir några år äldre spelar man istället sammandrag vilket innebär att man spelar 2-3 matcher 1-2 gånger i månaden. Nu behöver man också tänka på att välja nivå. Vi ser tendenser till att man ofta anmäler sina lag till de lägsta nivåerna för att man inte riktigt vet var man står men vi vill uppmuntra alla tränare till att tänka efter och våga anmäla lag i högre nivåer. Det är mer utmanande och utvecklande att möta tuffare motstånd än lättare.

 

Från 13 år går man från sammandrag till att spela en match åt gången och ofta varje helg. Man får fortfarande välja nivå och det kan vara bra att ha lag i olika nivåer för att säkerställa matchspel för alla.

 

Oavsett ålder är det viktigt att anmäla tillräckligt många lag för att säkerställa mycket speltid oavsett utvecklingsnivå. Match är ofta det spelarna tycker är roligast och det vi tränar för. Är man inte säker på att man kan hantera fler lag så prata med de ovan och under och se om man kanske kan samarbeta med ett lag i någon nivå.

 

Cuper

Vi rekommenderar alla lag att spela många cuper, det är ett bra sätt att få spela mycket match på och kan vara en bra början inför en säsong eller ett bra avslut på en säsong. Det finns också flertalet cuper på loven under säsong. För de lag som spelar USM kan man komplettera med en cup för de spelare som inte blir uttagna. Man kan spela cup både inomhus och utomhus och på både gräs och sand. Att åka iväg lite längre och sova över med laget är något av det roligaste som finns och är bra för sammanhållningen. 2024 åkte nästan hela föreningen till Katrineholm i april där vi var största förening på plats med 13 lag anmälda. Eken Cup är också en bra och rolig cup som sommaravslutning där hela föreningen ställer upp och där föreningen dessutom står för både anmälningsavgift och tält. Så åk på cup, både nära och långt bort!

 

Utbildning

Inför den här säsongen har vi formaliserat en utbildningspolicy som uppmuntrar alla våra ledare att påbörja sin tränarutbildning. Vi vill ha utbildade tränare för att kunna erbjuda den bästa spelarutbildningen till våra aktiva men också för att säkerställa att vi håller oss uppdaterade på det senaste inom handbollens utveckling. Alla som någon gång står på planen och instruerar i handboll bör gå TU1. Minst en person i korrekt ålder ska därefter ha följande steg TU2-TU5. När det är dags för USM-spel krävs att minst en i ledarstaben har TU3 i U14 och U16 och TU5 i U18, annars får föreningen böta. Vi jobbar också på att få så många utbildningar som möjligt till oss i Haninge. Utöver det erbjuder förbundet andra typer av utbildningar så som målvaktstränarutbildningar och akut skadevårdsutbildning.

 

Förbundet erbjuder också spelarutbildning för 14-åringar, så kallad SUL. Som spelare är det bra att delta i dessa både för att få nya röster att lyssna på men också för att SUL-utbildningarna är ett första steg inför uttagning av framtida distriktslag. Det finns också målvaktsträningar på loven för 11-16 åringar. De senaste två säsongerna har man också erbjudit SUL i beachhandboll. Alla dessa utbildningar kommer med en kostnad för föreningen så det är viktigt att spelarna som anmäler sig faktiskt går.

 

Utöver de utbildningar förbundet erbjuder finns ett stort utbud av utbildningar via RF-SISU där många genomförs helt gratis och digitalt. Har man önskemål om utbildning för spelare, ledare eller föräldrar kan man också önska det till utbildning@haningehk.se så kan vi ofta anordna utbildning tillsammans med RF-SISU för de behov vi har.

 

Domare

Haninge HK har även en domarinstruktör i Janne och snart två då även Berndt håller på att utbilda sig till domarinstruktör. Det innebär att vi själva kan utbilda våra föreningsdomare i de första två stegen på domarutbildningen. Sedan en tid tillbaka ingår domarutbildningen som en del av spelarnas spelarutbildning och alla 14-åringar ska därmed gå domarutbildning. Sen om man vill bli domare eller inte får man välja själv men det är bra för spelarna att få den regelkunskap som domarutbildningen ger och också att få känna på hur det faktiskt är att stå där på planen och ta alla beslut och höra allas åsikter kring de besluten, förhoppningsvis får det våra unga att tänka till innan man kommenterar domarnas insatser nästa gång man själv spelar. Förutom att utbilda våra domare finns även Janne och Berndt på plats i hallarna som mentorer så länge man är föreningsdomare i Haninge HK. När man sen väljer att gå vidare och bli distriktsdomare hamnar man istället under förbundets ansvar. Vi vill säkerställa att så många av våra ungdomar som möjligt vågar fortsätta döma, därför är domarmentorskapet och klimatet i våra hallar så otroligt viktigt. Under höstlovet utbildades 39 ungdomar och av de är det ca 15-20 som valt att fortsätta döma.

 

Idrottsklivet

Idrottsklivet är en nationell satsning på, av regeringen bedömda, utsatta områden. Tillsammans med kommunen, Riksidrottsförbundet och andra idrottsföreningar i vårt närområde ska vi tillsammans jobba för att få fler barn och unga in i föreningslivet och idrottsrörelsen. I Haninge handlar det om Jordbro och Brandbergen och målsättningen är att bygga upp satellit verksamheter i dessa områden samt att få fler barn och unga från dessa områden att ansluta till föreningen på lång sikt. Vi börjar med att fokusera på Jordbro som ligger mellan våra verksamheter i Handen och Västerhaninge. Bobby driver satsningen från vår sida i form av projektledare och till sin hjälp har han i första hand Robin som driver verksamheten på dagtid. Hittills har Robin varit ute i olika skolor och haft handboll med barn och unga på deras idrottslektioner en dag i veckan. Han har också, tillsammans med några andra av våra unga ledare, bedrivit verksamhet på loven. Projektet sträcker sig till 2026 men vi hoppas och tror på en förlängning som ska hjälpa oss få till en mer långsiktigt hållbar lösning för barn och unga i dessa områden. Den stora utmaningen har visat sig vara att få föräldrarna att förstå hur Svenskt föreningsliv funkar och att få de att engagera sig i sina barns aktiviteter. Idrottsklivet ger oss en bra möjlighet att växa som förening, att synas och förhoppningsvis få barn och unga att spela handboll istället för att spendera fritiden på mindre bra saker.

 

Sportchef

Avslutningsvis pratade Rikard kort om sin nya roll som Sportchef och vad vi som förening vill uppnå med att tillsätta en Sportchef. Men det kommer en separat nyhet om det inom kort.

 

När vi var klara i Vega förflyttade vi oss till Västerhaninge för gemensam middag och mingel, ett bra sätt för alla att få lära känna varandra lite bättre. Dessutom kunde några av de ledare som varit iväg på det avslutande steget i Östbollen ansluta.


Nyhetsarkiv
Gotland 2024 Söndag2024-08-18 15:56
Gotland 2024 Lördag2024-08-17 20:51
Gotland 2024 Fredag2024-08-16 22:03
Gotland 2024 Torsdag2024-08-15 21:30
Jordbrofestivalen2024-08-11 21:23
Sommar på Rudan2024-08-11 21:18
Eken Cup 20242024-06-13 22:01
Protokoll Årsmöte 20242024-06-11 18:00
Sportchef i Haninge HK2024-05-09 14:53
Ledarträff 13/42024-05-07 19:15
2024-04-15 17:05
F14 USM Steg 42024-03-25 16:39
P14 USM Steg 42024-03-13 09:02
Tyresö Cup 20242024-02-25 16:20
F14 USM Steg 32024-02-25 15:15
F16 USM Steg 32024-02-25 14:34
P14 USM Steg 32024-02-25 13:38
Tomtecupen 20232023-12-20 09:53
P16 USM Steg 22023-12-06 14:25
F14 USM Steg 22023-12-04 12:28
P14 USM Steg 22023-11-30 16:09
Domarutbildning2023-11-06 17:04
P16 USM Steg 12023-10-30 11:19
F14 USM Steg 12023-10-13 08:32
P14 USM Steg 12023-10-11 16:00
F16 USM Steg 12023-09-28 14:42
Haningedagen 16/92023-09-12 13:01
Sommarlov2023-07-26 16:30
Eken Cup 20232023-07-26 15:00
Katrineholm Handboll Cup2023-04-19 15:24
Ledarträff 2023-04-01 21:00
Tyresö Cup2023-02-26 20:00
Målvaktsträning2023-02-11 17:38
En bra start på året2023-02-01 19:44
USM P14 STEG 32023-01-17 09:54
Jullov2023-01-05 15:10
God Jul & Gott Nytt År2022-12-23 16:44
Senaste resultat2022-11-22 18:46
Tränarutbildning 12022-11-13 12:52
USM i Åbyhallen2022-10-07 07:56
Seriepremiär 2022-10-04 10:09
Info från klubbmötet2022-09-15 09:25
 
HUVUDSPONSOR
SPONSORER
FLER SPONSORER
STÖD HHK